Životopis

Robert Pauletić
ROBERT PAULETIC

Robert Pauletić rođen je 10. srpnja 1965. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Sa 15 i pol godina, u siječnju 1981, postao je najmlađi pobjednik tv «Kviskoteke», kviza koji je u to doba imao višemilijunsku gledanost u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji. Godine 1986. pobijedio je u nekoliko izlučnih emisija i osvojio drugo mjesto u superfinalu najjačeg ciklusa «Kviskoteke» u kojem su se natjecala ukupno 64 pobjednika iz svih prethodnih sezona.

Godine 1988. odradio je pionirsku ulogu u promicanju okupljanja visokointeligentnih Hrvata, u sklopu Međunarodne udruge superinteligentnih (MENSA). Na njegovu inicijativu, u organizaciji enigmatskog magazina  VJESNIKOV KVIZ, uz superviziju tadašnjega operativnog direktora, Engleza Sir Edwarda Vincenta, MENSA je prvi put u povijesti provela testiranje inteligencije na hrvatskom tlu, u Zagrebu, i to s velikim uspjehom. Pristupilo je preko 550 kandidata.

Te godine zaposlio se kao urednik u enigmatskom magazinu KVIZ. Od 1988. do 1991. surađivao je u splitskom tjedniku «Nedjeljna Dalmacija» gdje je objavljivao eseje o raznim društvenim pitanjima.

Studirao je i diplomirao (1990.) na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, čime je stekao zvanje diplomiranog politologa, a polazio je i studij žurnalistike na istom sveučilištu (taj je studij tada trajao dvije godine).

Godine 1991. nekoliko mjeseci radi u news-tabloidu «Slobodni tjednik», i to u doba kad naklada lista raste na blizu 200.000 primjeraka. Objavljuje ratne reportaže i nekoliko tjedana provodi na funkciji glavnog urednika, ali ubrzo odlazi iz lista zbog sukoba uređivačkih koncepcija s vlasnikom lista.

Od 1994. godine neprekidno radi na raznim rukovodećim položajima u struci (izdavaštvu), te je pripremio i uredio nekoliko tisuća novinskih edicija raznih sadržaja u ukupnim višemilijunskim nakladama.

Od 1994. do danas glavni je urednik u tjednom enigmatskom magazinu «Kviskoteka», te u dvotjednom magazinu «50 SKANDI», revijama uvjerljivo najjačeg hrvatskog izdavača enigmatike.

Od 1986. do 2005. honorarno surađuje sa HTV, osmišljava igre i sastavlja pitalice za kvizove i druge emisije. Od početka emitiranja kviza do 2005. godine najplodniji je autor pitalica za hrvatsku verziju «Milijunaša».

Od 2003. povremeno objavljuje reportaže sa svojih brojnih putovanja u splitskom dnevnom listu «Slobodna Dalmacija», a povremeno objavljuje i u zagrebačkom «Playboyu».

Također je već nekoliko godina direktor u poduzeću SONESTA d.o.o. s maloprodajnim lancem biljnih ljekarni.

Često putuje u daleke krajeve svijeta, a taj je hobi profesionalizirao objavljivanjem prve dvije knjige NEPAL U 77 PRIČA (2003.) i BRAZIL U 77 PRIČA (2004.). Obje su knjige bile hitovi na hrvatskom knjižarskom tržištu, te su dospjele na vrhove top-lista najprodavanijih publicističkih izdanja.

U velikoj povratničkoj sezoni tv «Kviskoteke» 2006/07, između 54 najjača hrvatska kviskotekaša ostvaruje pet uvjerljivih uzastopnih pobjeda i osvaja titulu šampiona u superfinalu, te tako završava karijeru kviz-natjecatelja.

U travnju 2009. s legendarnim himalajcem Stipom Božićem polazi na himalajsku avanturu, i uspijeva u konačnom cilju, usponu do baznog logora Mount Everesta (5300 m). Najviša točka do koje je dospio na tom putovanju bila je na 5550 metara nadmorske visine (vrh planine Kala Pathar).

U studenom 2009. izišla mu je treća knjiga HIMALAJA U 77 PRIČA, kombinacija osobnih doživljaja s Himalaje i napetih priča iz nevjerojatne penjačke karijere Stipe Božića. I ta knjiga, kao i prethodne dvije, stigla je do drugoga mjesta top-liste najprodavanijih publicističkih izdanja u Hrvatskoj. U travnju 2010. izišlo je već treće izdanje “Himalaje”.

U studenom i prosincu 2009. Pauletić je boravio na Antarktici, te je u sklopu međunarodne ekipe u kojoj je bio i glasoviti antarktički pustolov, Japanac Keizo Funatsu, 7. prosinca 2009. kao prvi čovjek iz Hrvatske stupio nogom na najjužniju točku Zemlje, Južni pol.

Reportažu s Antarktike i Južnog pola objavio je u sklopu knjige LED, svoga životnog djela koje sadrži putopise sa svih sedam kontinenata, ali i reportaže i eseje iz svakodnevice Dalmacije. U sklopu knjige LED, koja je zasad doživjela dva izdanja, nalazi se i DVD s polusatnim filmom “Antarktika” koji je Pauletić sam snimio na “Bijelom kontinentu”.

Robert Pauletić od 2007. do 2012. bio je predsjednik splitskog boksačkog kluba “Pit bull”, a od srpnja 2012. do srpnja 2013. bio je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza. U tom kratkom razdoblju uspio je postati član Međunarodne komisije za sportaše Svjetskog boksačkog saveza, te je aktivno sudjelovao u organizaciji Seniorskog boksačkog prvenstva Hrvatske u Zadru, koje je ostalo zapamćeno kao najposjećenije i najuspješnije nacionalno boksačko natjecanje u Republici Hrvatskoj uopće.

Godine 2013. i 2014. kao tekstopisac nastupio je na Splitskom festivalu u tandemu s kompozitorom Perom Kozomarom. U oba navrata, 2013. za pjesmu “Ćaća” (u izvedbi klape “Rišpet”) a 2014. za “Devet slova jedne riči”, njihove skladbe osvojile su “Zlatnoga galeba”, glavnu nagradu publike. Za “Ćaću” je Pauletić dobio nagradu i za autora najboljih stihova. Napisao je i stihove za skladbu “Vesla od zlata” (autor glazbe: Tomislav Mrduljaš), službenu himnu VK “Gusar” iz Splita.

Ima šestero djece, četiri sina i dvije kćeri, od kojih mu je najmlađih dvoje rodila supruga Mia: to su kći Pola (rođena 2011.) i sin Ivano (rođen 2013.). S njima živi i Robertova starija kći Riva (rođena 2001.).

Članak na Wikipediji: Robert Pauletić